Internal Family Systems

Wat is het

Internal Family Systems (IFS) beschouwt psychische meervoudigheid als een normaal verschijnsel: ieder van ons heeft delen. Sommige van die delen zijn getraumatiseerd en andere hebben een beschermende functie, maar allemaal hebben ze het beste met ons voor en zijn ze van grote waarde voor het innerlijke systeem als geheel. IFS zorgt dat getraumatiseerde delen kunnen genezen door alle delen met elkaar én met het ‘Zelf’ – de kern – van de cliënt, in contact te brengen.

Wat doet het

IFS doet een beroep op innerlijke hulpbronnen en zelfcompassie om tot de kern van emotionele wonden te komen en deze te genezen. 

Hoe werkt het

Belangrijk voor het helingsproces is dat je toegang krijgt tot het ‘Zelf’, het deel van je dat compassievol is, nieuwsgierig, open, helder, wijs en beschouwend. IFS helpt je dit deel te leren kennen en onderscheid te maken tussen je symptomen en je ‘Zelf’. Stapsgewijs worden zo de pijnlijke en beperkende gevolgen van traumatiserende gebeurtenissen uit het verleden getransformeerd.

De fysieke spanning die wordt vastgezet in het lichaam bij getraumatiseerde delen kunnen weer los gelaten worden door het inzetten van lichaamsgerichte therapie

Toepassing

IFS is effectief gebleken voor een breed scala aan psychische problemen, waaronder trauma, dissociatie, angst, depressie, hechtingsstoornissen, PTSS en verslavingen.

Resultaat

Pijnlijke en beperkende gevolgen van trauma of hechtingsstoornissen zijn getransformeerd. Je hebt meer innerlijke harmonie, je kunt beter omgaan met emoties en gevoelens, je bent compassievoller voor jezelf en naar anderen, je bent zelfbewuster en zelfverzekerder.