Lichaamsgerichte therapie

Wat is het

Lichaamsgerichte therapie is een methodiek om vastgezet trauma weer los te laten.

Als mens hebben we gezonde overlevingsmechanisme ontwikkeld. Als we geconfronteerd worden met een traumatische ervaring dan hebben we de keuzen om te vluchten, te vechten of te bevriezen. Deze reacties brengen een sterke fysieke reactie met zich mee. We slagen er niet altijd in die opgebouwde spanning los te laten. De spanning wordt dan in ons lichaam vastgezet en die uit zich vervolgens in slapeloosheid, angstgevoelens, concentratiestoornissen, prikkelbaarheid en woede uitbarstingen.

Lichaamsgerichte therapie gaat ervan uit dat traumaverschijnselen eerder biologisch dan psychologisch zijn en kunnen daarom het best op een lichaamsgerichte manier benaderd en bestreden worden, met de taal die het lichaam verstaat.

Wat doet het

Lichaamsgerichte therapie richt zich op opgeslagen trauma’s. De methodiek leert je om je ‘felt sense’ ofwel je fysieke besef te vergroten. Doordat je deze vergroot ben je in staat je bewust te worden van de subtiele signalen die je lichaam geeft. Vervolgens ga je vanuit een veilige bedding de opgeslagen spanning los laten. Dit is een belangrijke stap in het transformeren van je trauma.

Hoe werkt het

Lichaamsgerichte therapie richt zich op de aangeboren genezende wijsheid van het lichaam. In de sessies ga je zelf ervaren wat de kracht van fysieke besef is en hoe rijk dat is. Je zult de werking van je lichaam beter leren kennen. Je lichaam weet vaak heel goed wat er nodig is, wij hebben echter niet geleerd dit te (h)erkennen. Loslaten van spanning gaat vaak gepaard met schudden of trillen, denk maar aan iets dat je van je af wilt schudden. Deze wijsheid van je lichaam ga je inzetten om de spanning van je trauma los te laten.

Naast lichaamsgerichte therapie zet ik ook vaak Internal Family Systems in bij trauma.

Toepassing

Bij alle trauma gerelateerde vraagstukken.

Resultaat

Deze methodiek transformeert je trauma waardoor je klachten zullen verminderen en je zelfs gaat merken dat je veel meer levensenergie en levenslust hebt.