Vind je het moeilijk om “nee” te zeggen en trek je, zonder er altijd zelf bij stil te staan, vaak werk naar je toe? Heb je het gevoel dat je opgebrand bent en ga je inmiddels met lood in je schoenen naar je werk of heb je jezelf ziek gemeld? Lukt het je niet meer om je te concentreren? Kun je de laatste tijd wel om alles huilen en zou je het liefst de hele dag in bed onder je deken blijven liggen?
Wanneer je het merendeel van deze vragen met “ja” hebt beantwoord, ervaar je een overmaat aan stress en is de kans groot dat je een burn-out hebt of krijgt.
– perfectionisme
– het anderen graag naar de zin maken
– angst om te falen
– te hoge eisen aan jezelf stellen
– een (sluimerend) conflict met een collega
– problematische thuissituatie
– van jezelf geen fouten mogen maken
– te veel hooi op je vork nemen
– een laag zelfbeeld
– te weinig uitdaging op je werk (“bore-out”)
Waar het bij een burn-out in feite op neerkomt, is dat je te weinig tijd en energie in jezelf steekt. Dat kan door tijdelijke omstandigheden komen, maar ook door dieperliggende overtuigingen en gewoonten. Als je in die zin te lang niet naar jezelf hebt omgekeken kan er chronische stress ontstaan, wat een burn-out tot gevolg kan hebben.
Het is dan van belang de oorzaken van de burn-out te achterhalen en te kijken welke kwaliteiten je van jezelf kunt inzetten om je weer beter te gaan voelen. Dit doen we samen terwijl we wandelen door de natuur. Op deze manier kan je geest tot rust komen en ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en manieren om met problemen om te gaan.