Systemisch werk

Wat is het

Bij systemisch werk maken we gebruik van opstellingen om (oude) familie patronen in beeld te krijgen. Een opstelling is het fysiek neerzetten van je familie systeem. Dit kan je echte familie zijn of je interne familie, waarbij je je innerlijke delen gaat neerzetten. Voor het neerzetten van je ‘familie’ maak je gebruik van ‘representanten’ . Representanten kunnen andere mensen zijn of voorwerpen. Het maken van opstellingen is inmiddels een heel bekend en veel gebruikte methodiek.

Wat doet het

Het werken met representanten kan jou inzicht geven in hoe de verschillende mensen of innerlijke delen zich verhouden ten opzichten van jou en ten opzichten van de situatie waarmee je worstelt.

Hoe werkt het

Door het neerzetten van je representanten kun je gaan voelen welke plek deze innemen in jou leven en welke rol ze spelen in o.a. het maken van keuzes. Ook kan het je helpen helder te krijgen waar er blokkades zitten die jou tegenhouden om te kunnen doen wat jij graag zou willen.

Toepassing

Het werken met een opstelling kan bij heel veel vragen helderheid brengen. Naast het praten over en inzicht krijgen in biedt het maken van een opstelling je de kans om daadwerkelijk te ervaren wat een ‘patroon’ met je doet en hoe het zou zijn als jij je op een andere manier kan gaan verhouden tot het patroon.

Resultaat

Het ervaren van een opstelling geeft je inzicht, verdieping en vaak ‘verschuiven’ er dingen doordat we er in de opstelling mee gewerkt hebben.