Depressie

Het lijkt net of duurzaam geluk niet voor jou is weggelegd. Je voelt je al een tijdje somber, lusteloos en moe. Je wordt gekweld door het gevoel dat het leven zinloos is – of dat je niet goed genoeg bent, dat je een mislukking bent.

Je zoekt misschien naar een diepere betekenis, naar het een antwoord op de vraag waarom je je zo rot voelt. Je gedachten blijven in rondjes draaien en de wanhoop en leegte neemt alleen maar toe. En wellicht raak je er zelfs van overtuigd dat er iets helemaal mis is met jou.

Stel nu dat er helemaal niks mis is met jou?

Stel nu eens dat je, net als een ieder ander die aan depressie lijdt, vast bent komen te zitten in je eigen verstandige, ja zelfs heldhaftige pogingen om jezelf te bevrijden uit de ellende. En juist die pogingen er voor zorgen dat je steeds dieper wegzakt in de negatieve spiraal.  

Herken jij jezelf in bovenstaande dan is de kans groot dat de kracht en inspanning die je nu in je depressie houden, dezelfde zijn die jou zullen helpen eruit te komen.

Oorzaken

Vaak begint een depressie met een ‘normaal’ signaal dat we van de kaart zijn, dat er iets naars is gebeurd in ons leven. Dat gaat gepaard met ontregelde emoties, lichamelijke signalen en sombere gedachten. Hier is in wezen niks mis mee want ons systeem registreert een nare situatie en geeft aan: laten we even pas op de plaats maken.

Deze ‘gezonde’ reactie van ons systeem kan plaatsmaken voor een depressie wanneer ze verandert in sterk negatieve gedachten en gevoelens. Uit het negatieve denken ontstaan vervolgens spanningen,  pijntjes, slapeloosheid, vermoeidheid en verwarring. Wat weer lijdt tot negatief denken en zo is de neerwaartse spiraal van de steeds ernstig wordende depressie in gang gezet.  

Effect

Waar het bij een depressie in feite op neerkomt, is dat je vast zit in een negatieve draaikolk van gedachten en gevoelens die je steeds dieper het moeras in trekken. Vaak zijn nare gebeurtenissen de trigger. Hoe we met sombere gedachten en gevoelens omgaan en de dieperliggende overtuigingen over onszelf en het leven houden ons erin vast.

Herstel

Een depressie los je dus niet op in denken alleen. De heling van een depressie zit in de manier waarop je met je gedachten en gevoelens omgaat. Door je bewust te worden van je eigen mechanisme en die met zelfcompassie te ontrafelen kun je jouw kracht in gaan zetten om uit je depressie te komen én te blijven.

Wandelen

Door te wandelen maakt je lichaam ‘gelukshormonen’ aan, zoals serotonine, endorfine en dopamine. Het is bewezen dat deze hormonen een remmende werking hebben op het gedeelte in ons brein dat een grote rol speelt bij negatieve en sombere gevoelens, gedachten en pijnprikkels. 

Tijdens het wandelen doe je inzichten op ten aanzien van je mechanismen, vergroot je je bewustzijn en zelfcompassie en zal je nieuwe manieren aanleren om met je gedachten en gevoelens om te gaan. Je gaat je eigen innerlijke kracht weer positief ervaren.

Wandelen kan een effectieve vorm van therapie zijn, je bent natuurlijk geheel vrij om de vorm te kiezen die bij jou past!

Stress & Burnout

Angst

Seksproblemen

Trauma

Rouw