Rouw

Heb je recentelijk of in het verleden te maken gehad met verlies? En heb je dat, om wat voor goede reden dan ook, geen plek kunnen geven? Dan kan het zijn dat het rouwproces, dat bij elk verlies hoort, verstoort is geraakt.  

Weggestopte gevoelens die bij een rouwproces horen, kunnen dan door een ogenschijnlijk onbeduidend voorval weer naar boven komen. Dat kan gepaard gaan met heftige reacties. Het kan ook zijn dat je juist heel weinig emotie ervaart, dat het lijkt of je vlak en gevoelloos bent geworden. Of je blijft juist hangen in een onuitputtelijk verdriet dat maar niet op lijkt te houden.

Als je merkt dat je last hebt van rouw doordat gevoelens van verdriet en boosheid je verlammen en overspoelen,  of je ervaart op een andere manier problemen, dan is het wijs om hulp in te schakelen.

Oorzaken

Rouwen is heel menselijk en natuurlijk. Het hoort bij het leven en vroeg of laat hebben we er allemaal mee te maken.

Er zijn vele oorzaken die een rouwproces in gang kunnen zetten: de dood van je geliefde, je ouder, je kind, een vriend of vriendin, maar ook het verlies van een dierbare door scheiding, verhuizing, dementie of iets anders waardoor het contact veranderd is en je iets los moet laten dat je dierbaar was.

Als het goed is ga je dan door een rouwverwerkingsproces heen volgende de Kübler-Ross rouwverwerkingscurve.

 

Effect

Als je dit proces niet goed kunt doorlopen dan kun je het contact met jezelf kwijtraken. Je verliest het contact en de verbinding met anderen, het contact met je dromen, hoop en/of je (zelf)vertrouwen.

Herstel

Het helingsproces begint met het bespreken en doorleven van alle facetten van je verlieservaring. Je leert te luisteren naar je eigen gevoelens en deze de ruimte te geven en ze door te maken zonder er in te blijven hangen. De hulp die je van mij krijgt, is afhankelijk van waar je op dat moment in je rouwverwerking zit.

Stress & Burnout

Depressie

Angst

Seksproblemen

Trauma