Stress & Burnout

Vind je het moeilijk om “nee” te zeggen en trek je, zonder er altijd zelf bij stil te staan, vaak werk naar je toe? Heb je het gevoel dat je opgebrand bent, ga je met lood in je schoenen naar je werk of heb je jezelf ziek gemeld? Lukt het je niet meer om je te concentreren? Kun je de laatste tijd wel om alles huilen en zou je het liefst de hele dag in bed onder je deken blijven liggen?

Wanneer je het merendeel van deze vragen met “ja” hebt beantwoord, ervaar je een overmaat aan stress en is de kans groot dat je een burn-out hebt of krijgt.

Kom je met Burn-out klachten bij mij dan onderzoeken we samen wat jij nodig hebt. Ik gebruik naast mijn kennis en ervaring mijn intuïtie en jouw zelfhelend vermogen om er zorg voor te dragen dat jij weer in je kracht komt te staan.

Oorzaken

– perfectionisme

– het anderen graag naar de zin maken

– angst om te falen

– te hoge eisen aan jezelf stellen

– een (sluimerend) conflict met een collega

– problematische thuissituatie

– van jezelf geen fouten mogen maken

– te veel hooi op je vork nemen

– een laag zelfbeeld

– te weinig uitdaging op je werk (“bore-out”)

Effect

Waar het bij een burn-out in feite op neerkomt, is dat je te weinig tijd en energie in jezelf steekt. Dat kan door tijdelijke omstandigheden komen, maar ook door dieperliggende overtuigingen en gewoonten. Als je in die zin te lang niet naar jezelf hebt omgekeken kan er chronische stress ontstaan, met een burn-out tot mogelijk gevolg.

Herstel

Het is van belang de oorzaken van de burn-out te achterhalen en te kijken welke kwaliteiten je van jezelf kunt inzetten om je weer beter te gaan voelen. Leren hoe jij beter voor jezelf kunt gaan zorgen, grenzen te stellen, doen waar jij energie van krijgt, voldoende en op tijd rust nemen en balans vinden en houden in de hectiek die het leven soms met zich mee brengt zijn belangrijke aandachtspunten. Wandelen, mindfulness, tekenen en dansen zijn vaak effectieve manieren om weer in contact te komen met je lijf om van daar uit te gaan leren voelen wat jij nodig hebt en wat je grenzen zijn.

Depressie

Angst

Seksproblemen

Trauma

Rouw